Moestuinman - over mij
Moestuinman - winkel
Moestuinman - werkzaamheden
Moestuinman - in de media
Moestuinman - plantenbieb
Moestuinman - in de media

moestuinieren met een knipoog

De ergste nachtmerrie van iedereen met een moestuin is toch wel een slakkenplaag. Wat kun je er tegen doen? Lees het hieronder!

Huisjesslakken vs Naaktslakken

Voordat je begint met het uitroeien van die slakkenplaag, eerst dit: Huisjesslakken zijn over het algemeen helemaal niet zo slecht voor je tuin. Ze eten dood plantaardig afval en je kunt ze dus maar beter laten leven. Naaktslakken daarentegen, oi oi oi, die vreten je moestuin helemaal kaal! Slakken leven zo’n 9 tot 12 maanden en leggen in die periode zo’n 500 eitjes. En dat kan natuurlijk leiden tot een enorme slakkenplaag. Zeker als het vochtig en warm weer is.

Lente

In de lente eten slakken vooral je sla en koolplantjes helemaal op. Maar ook jonge courgette, pompoen en komkommerplantjes moeten er aan geloven! En mocht je denken dat je in de winter wel van je slakken afkomt, think again. Slakken gaan onder de 5 graden celsius gewoon in winterrust en komen wel weer kijken als het warme wordt.

Bestrijden

Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden. Nu heb je waarschijnlijk niet alle middelen, maar goed, ik geef ze je toch mee:

  1. Kippen of eenden zijn je beste vrienden als het gaat om slakken bestrijden. Het is een heerlijke snack voor deze gevleugelde vrienden. Beetje een all inclusive vakantie voor kippen dus. Laat ze vooral voordat je begint met planten rondlopen anders heb je straks geen slakken meer, maar ook geen (hele) plantjes.
  2. Niet iedereen heeft natuurlijk kippen of eenden, maar er zijn ook andere dieren die iets kunnen doen voor je. De zogenaamde natuurlijke vijanden. Denk aan mollen, egels, vogels en spitsmuizen. Ook kikkers en padden eten graag een slakken. En misschien lijkt het je sterk, maar ook spinnen en hooiwagens prikken wel eens een escargot weg. Zorg dus dat je deze dieren af en toe naar je tuin lokt.
  3. Slakken hebben een hekel aan een scherpe ondergrond. Strooi dus grof zand, houtas of schelpen om je dierbare plantjes heen en ze blijven weg!
  4. Bier. Eeuwig zonde natuurlijk om een lekker biertje te gebruiken, dus pak iets wat je niet te zuipen vindt. Het is een fabeltje dat het bruin bier moet zijn. Al het bier is goed (behalve bavaria dan, dat lusten zelfs de slakken niet). Vul bakjes met bier, 3 cm is genoeg en graaf die in. De rand moet gelijk zijn met de aarde.
  5. Ecologische slakkenkorrels. Strooi ze in een cirkel rondom de meest kwetsbare planten. Herhaal als je ziet dat ze aangevreten zijn. Wat ik je wel wil meegeven is dat deze korrels nog altijd niet goed zijn voor vogels, ook die eten ze op en drogen uit. Kijk dus waar je ze legt.
  6. Aaltjes of nematoden. Deze kun je online bestellen, ze worden in een pakje met klei geleverd. Dit los je op in water en je besproeit de moestuin er mee. Deze nematoden dringen de slak binnen, leggen eitjes in de slak en die sterft daardoor. Smakelijk! Deze nematoden richten geen schade aan bij planten of huisjesslakken. Ideaal dus. Dit is wel de meest prijzig optie.

Hopelijk werkt een van deze opties voor jou en hoef je niet zoals ik iedere week een keer onder de planken te kijken.